Toekomstig project

Tandheelkundige zorgen

Gelukkig is ondertussen de oorlog met de Tamils voorbij en is de rust in het land teruggekeerd.

Dat wil ook zeggen dat er veel meer bewegingsvrijheid is in Sri Lanka. Het wordt dus eindelijk mogelijk om op plaatsen te komen waar het voorheen onmogelijk was.

Tijdens onze vroegere bezoeken hebben we kunnen merken dat naast onder andere het cataractprobleem de tandzorg erg te wensen overlaat. In de hoofdstad zijn er weinig problemen en kunnen de nodige zorgen toegediend worden maar dat is dan weer mogelijk voor de happy few.
Op het platte land is er ook wel sporadisch zorg mogelijk maar dan vooral de meest rudimentaire behandelingen.

Het is natuurlijk vanuit onze opleiding dat wij hier oog voor hebben en er ook  iets willen aan doen.

De bedoeling is een mobiel kabinet op poten te zetten dat dan het land kan intrekken.

Dat is natuurlijk een hele opdracht waar veel inzet en ook geld voor nodig is en voor we dat kunnen realiseren moeten we een hele weg afleggen.
Een lichte vrachtwagen moet aangekocht worden. Daarnaast moet een installatie aangekocht worden die kan ingebouwd worden in het voertuig. Eens dat klaar is moet er gezorgd worden voor alle klein materiaal dat nodig is om een installatie werkbaar te maken.
We hebben ook al ondervonden dat het heel weinig zin heeft om eventueel oudere installaties van hier uit te voeren naar Sri Lanka. De kosten lopen hoog op en heel dikwijls werken die installaties niet meer optimaal en zijn er ginder geen wisselstukken voorradig. Daarenboven kan men in de Aziatische landen kwalitaief zeer goede installaties kopen die ook nog eens verschillende jaren onder garantie staan.
 Wat klein materiaal betreft kan eventueel een uitvoer overwogen worden, maar het heeft geen zin om afgedankte zaken te verzenden.

Eens dit allemaal opgelost is moet er ook voor de invulling gezocht worden van tandartsen om het kabinet operationeel te houden. Hier is al over geproken maar concrete oplossingen zijn er nog niet. Ook zullen we onderzoeken welke de mogelijkheden om subsidies van de te staat krijgen om het project te ondersteunen.

We hebben nog een hele weg af te leggen maar het moet lukken 🙂

Geef een reactie